سلام و درود، شیدا کبیرعبادی هستم از سایت به پاسخ، قبل از اقدام برای خلاصه نویسی شما باید ابتدا مطالب هر درس یا مبحث را عمیقأ مطالعه کرده باشید و مطالعه شما تمام مطالب علمی آن درس یا مبحث را به طور کامل پوشش داده باشد؛ بنابراین توصیهای که دارم این است که زمانی که برای اولین بار است یک مطلب را مطالعه میکنید، خلاصه نویسی انجام ندهید.
شما زمانی میتوانید خلاصه نویسی انجام دهید که قدرت تشخیص جزئیات، نکات و موضوعات اصلی را به دست آورده باشید و این زمانی ممکن است که شما یک دور مطالب را کامل خوانده و تستزنی انجام داده باشید! من همیشه به دانش آموزانم این توصیه را دارم که بعد از مطالعه هر مبحث درسی، بنا به درجه سختی بین 10 تا 30 تست آموزشی کار کنند؛ با این کار علاوهبر این که به تثبیت مطالب در ذهن خود میپردازید، با جزئیات و کلیات مهم هر مطلب نیز آشنا میشوید که بهترین زمات برای انجام خلاصه نویسی است.
برای خلاصه نویسی اصولی چه نکاتی را رعایت کنیم؟
برای انجام یک خلاصه نویسی اصولی و درست، علاوهبر موارد فوق، یک سری موارد دیگر نیز باید رعایت شوند، این موارد عبارتند از:
- خلاصههای شما باید به زبان خودتان باشد و فقط نکات مهم و فرار که ممکن است فراموش شوند را در بر گیرد و با رونویسی اشتباه گرفته نشود؛ بسیاری از دانش آموزان عین جملات کتاب را با کمی تغییر وارد خلاصهها میکنند، چنین نوشتههایی فقط زمان شما را میگیرد و عملأ کاربردی نخواهد داشت.
- بهترین کار برای خلاصه نویسی استفاده از نمودارهای درختی، جداول و فلوچارتها میباشد.
- برای مطالعه مطالب و مباحثی حفظی مانند لغات و حفظیات شیمی، استفاده از فلش کارتها موثر خواهد بود.
- حتمأ در نوشتن خلاصه نویسی نظم و انضباط خاص خود را داشته باشید و از قلمخوردگی پرهیز کنید و جا برای نکات اضافی نیز خالی بگذارید.
- در خلاصه نویسی وسواسی عمل نکنید و فقط نکات مهم را یادداشت کنید.
- در یادداشتهای خود از انواع نمودارها، تصاویر و علائم مختلفی استفاده کنید تا هر دو نیمکره مغز درگیر شده و کیفیت و کمیت مطالعه شما تنظیم شود.
نکته بسیار مهم: گاهی حاشیه نویسی در کنار مباحث، زیر تصاویر و یا در کنار نمودارها موثرتر از هر نوع خلاصه نویسی جدا در دفتر یا جزوه درسی خواهد بود، بنابراین از حاشیه نویسی غافل نشوید.
توجه: از جدا کردن دفاتر خلاصه نویسی مطالب و نکات مربوط به تستها و آزمونها پرهیز کنید و هر نکته را در کنار هم و به صورت مبحث به مبحث داشته باشید.
دوستان و همراهان عزیز، شما میتوانید نظرات، پیشنهادات و یا انتقادات خود را با ما در میان بگذارید و با دادن امتیاز ما را در بهتر کردن هر چه بیشتر مقالات یاری کنید.