سلام و درود، شیدا کبیرعبادی هستم از سایت به پاسخ، استرس یکی از بزرگترین مشکلات دانش آموزان تلقی میشود. اما پیدا کردن منشأ استرس از هر راهکار درمانی دیگری از اهمیت بیشتری برخوردار است. استرس، احساس هیجان و اضطراب به صورت فطری و ذاتی در همه افراد وجود دارد. اما آگاهی از عواملی که سبب استرس مفرط میشود و این افراط سبب آسیبهای جدی روحی، روانی، درسی و .. میشود، در اولویت قرار دارد.
عوامل ایجاد استرس کدامها هستند؟
در ایام امتحانات دانش آموزان بیشترین میزان استرس را تجربه میکنند؛ اما یک سری مشکلات مشترک در بین دانش آموزان وجود دارد که موجبات ایجاد استرس را فراهم میکند. عمده این مشکلات عبارتند از:
- اگر جزو دستهای هستید که ترس از شکست دارید و مدام در این فکر هستید که باید در هر کاری مقام اول را داشته باشید، این استرس نتیجه کمکاری و یا وسواس مفرط مطالعه شما است.
- اگر جزو افرادی هستید که مطالعه دقیقه نودی دارید و همیشه مطالعات خود را به دقیقه نود موکول میکنید، این استرس حاصل نداشتن وقت کافی برای مطالعه شما است.
- اگر جزو دانش آموزانی هستید که همیشه در تخیل به سر میبرید و به جای درس خواندن در افکر خود رویاهایتان را میپرورانید، این استرس ناشی از این است که شما در حال تلاش برای کسب یک رتبه خاص برای ایجاد یک تحول بزرگ و نشدنی هستید.
- و اگر خانواده شما همیشه در حال تحت فشار گذاشتن شما برای کسب نمرات عالی هستند، اگر همیشه مورد مقایسه با دیگران قرار میگیرید، این استرس ناشی از احساس نیاز به رقابت شدید با دیگران است.
- و بسیاری از عوامل دیگر ..
اما راه حل کاهش میزان استرس چیست!
همانطور که گفته شد، شما ابتدا باید دلیل استرس خود را پیدا کنید؛ هیچ وقت با خودتان تعارف نداشته باشید و با خود صادق باشید و صادقانه ایراد خود را بپذیرید. فراموش نکنید که تا خودتان نخواهید، نمیتوانید هیچ چیزی را تغییر دهید؛ اما عمده راهکارهای مناسب برای کاهش استرس امتحانات بدین شرح میباشد:
- مکانی آرام و ترجیحأ ساکت را برای مطالعه انتخاب کنید.
- از درس و یا دروسی که در آینده امتحان خواهید داد، اطلاعات کافی بدست آورید؛ بعنوان مثال در ایام امتحانات نوبت اول دقیقأ بدانید که از صفحه فلان تا فلان و یا فصل اول تا فصل فلان باید مطالعه کنید.
- هنگام مطالعه نتبرداری از نکات مهم را فراموش نکنید؛ نوشتن باعث تثبیت مباحث میشود اما نه این که تمام کتاب را بازنویسی کنید! فقط موارد مهم ..
- برای هر کاری برنامه داشته باشید و اصولی پیشروی کنید.
- ساعت ناهار و شام خود را تنظیم کنید و هر روز در رأس یک ساعت مشخص میل کنید.
- خواب کافی داشته باشید؛ نوجوانان و جوانان معمولأ به خواب 6 تا 8 ساعت شبانه نیاز دارند.
- از خوردن تنقلات مصنوعی پرهیز کنید.
- میوه و سبزیجات را در اولویت قرار دهید؛ خوردن موز و خرما بیشتر توصیه میشود.
- نوشیدنیهای گرم بنوشید؛ البته نوشیدن نوشیدنیهای کافئیندار قبل از خواب توصیه نمیشود.
- مصرف نوشیدنیهای انرژیزا را متوقف کنید.
- قبل از شروع امتحانات، یک روز را به تفریح، گردش و خوشگذرانی اختصاص دهید.
- وقتی را برای دیدن انیمیشن، فیلم کمدی و یا یک موزیک شاد و آرامشبخش اختصاص دهید.
- دوش آب ولرم بگیرید.
- خودتان را با هیچکس مقایسه نکنید و با خودتان تکرار کنید که بهترین خودتان هستید.
- نحوه مطالعه هر درس را بیاموزید؛ قطعأ شیوه مطالعه یک درس مفهومی با یک درس محاسباتی متفاوت است!
- هر یک ساعت و نیم مطالعه یک ربع استراحت داشته باشید؛ البته به سراغ موبایل نروید!
- کمک بخواهید؛ اگر در درسی، مسئلهای و .. مشکلی دارید از خواهر، برادر بزرگتر یا یک دوست سوال کنید، خجالت را کنار بگذارید.
- هر وسیلهای را که برای امتحان نیاز دارید، از شب قبل آماده کنید.
- صبحانه را فراموش نکنید؛ البته صبحانه باید سبک و مقوی باشد.
- قبل از شروع امتحان، دستشویی بروید.
- نیم ساعت قبل از شروع امتحان در محل حاضر باشید؛ دیر کردن استرس را افزایش میدهد.
- حدالإمکان قبل از شروع امتحان، با دوستان و یا افرادی که انگیزه استرس را در شما افزایش میدهند، صحبت نکنید و در سکوت تمرکز کنید.
- زمان خود را مدیریت کنید؛ همیشه زمانی را برای بازبینی در نظر بگیرید.
- روی سوالات را با دقت بخوانید و سعی کنید در عین تند نویسی، خوانا، خوش خط و بدون قلمخوردگی پاسخ دهید.
- اگر بازبینی جوابهایتان موجب تردید نمیشود، در انتها زمانی را به بازخوانی جملات خود اختصاص دهید. اما اگر بازخوانی موجب خط زدن جوابهای درست خواهد شد، از این کار صرف نظر کنید.
- سوالاتی را که پاسخ آنها را فراموش کردهاید و یا بلد نیستید، به انتها موکول کنید تا وقت برای جوابدهی سایر سوالات را از دست ندهید.
- با خود تکرار کنید که سرنوشت شما به این امتحان بستگی ندارد و شما بهترین عملکرد خود را انجام خواهید داد.
- آب بنوشید و آدامس بجوید؛ جویدن آدامس استرس را کاهش میدهد.
- در آخر اگر بعد از تمرین همه موارد گفته شده نتوانستید بر استرس خود فائق شوید و یا وضعیت اضطراب و تنش شما بیش از انتظار است، مسئله را با خانواده خود در میان بگذارید تا با کمک آنها به یک مشاور و متخصص زبده مراجعه نمایید.
دوستان و همراهان گرامی، در صورتی که پاسخ داده شده جوابگو سوال شما نبوده و یا سوال دیگری برای شما پیش آمده است، لطفأ از طریق فرم زیر، سوالات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین شما میتوانید، هر گونه سوالات، نظرات، پیشنهادات و یا انتقادات خود را از طریق بخش ارسال دیدگاه و نظرات نیز، با ما در میان بگذارید.