همیشه رو به جلو حرکت کنید، حتی با قدمهای کوچک، سلام، درس ادبیات از آن دسته دروسی است که همانند روش مطالعه، برای خلاصه نویسی نیز باید به صورت مبحث به مبحث پیش روی کرد؛ بنابراین من شیدا کبیرعبادی هستم مشاور تحصیلی از سایت به پاسخ، پیشنهاد میکنم مباحث ادبیات را به صورتی که برای شما در ادامه خواهم گفت تقسیم بندی کنید و طبق تقسیم بندی گفته شده، خلاصه نویسیهای خود را انجام دهید.
1. معنی لغات
هنگامی که کتاب ادبیات را باز میکنیم، اولین موردی که با آن روبرو هستیم، لغات و واژگان هستند؛ برای مطالعه لغات ادبیات، ابتدا باید در هر متن یا شعری که مطالعه میکنید، زیر لغات جدید و مهم خط بکشید، معنی آنها را بیاموزید (ممکن است یک لغت معانی متفاوتی داشته باشد)، حالا اگر از کتابچه استفاده میکنید، چک کنید تا همه لغات در آن کتابچه باشند، اگر لغتی نبود، به آن اضافه کنید.
اما اگر کتابچه لغت ندارید و در آزمونهای ماهانه شرکت میکنید، پیشنهاد میکنم از بین لغاتی که مطالعه کردهاید، سختترینها را با همه معانی به خلاصه نویسیهای خود اضافه کنید؛ فراموش نکنید که دوستانی که آزمون شرکت میکنند، باید لغات را به صورت درس به درس طبقه بندی کنند تا برای هر آزمون منبع تر و تمیز و جمع و جوری داشته باشند.
نکته: مطالعه لغات انتها کتاب درسی باید حتمأ در روتین شبانه شما باشد تا لغات مهم انتها کتاب که اکثرأ هم مهم هستند، به خلاصه نویسیهایتان اضافه شوند.
2. املاء لغات
برای املاء معمولأ منبع همان خلاصه نویسی لغات است، با این شرط که اگر املاء کلمهای را با کلمه دیگر اشتباه میگیرید، جملهای را که نشان دهنده تفاوت املایی دو واژه است را نیز در خلاصههای خود وارد کنید.
توجه: برای تمرین املاء، بعد از مطالعه لغات، همیشه کنار دستتان کاغذی بگذارید تا اگر املاء کلمهای دشوار است، از روی آن چندبار بنویسید.
3.تاریخ ادبیات
برای خلاصه کردن تاریخ ادبیات، بهترین راهکار استفاده از جدول یا نمودار درختی است که توصیه من بیشتر بر روی جدول است؛ به این صورت که یک جدول در دفتر خودتان ایجاد کنید که دارای چهار خانه است. ستون اول مربوط به نام شاعر یا نویسنده، ستون دوم آثار نویسنده یا شاعر، ستون سوم قرنی که شاعر یا نویسنده در آن میزیسته و در ستون چهارم نیز یک قسمت توضیحات اضافه کنید که اطلاعاتی مانند این که شاعر دارای سبک حماسی بوده یا …، ویزگیهای خاص آن فرد چه بوده، ویژگیهای خاص فرد کدامها بوده و …
نکته: از نکاتی که در بخش اعلام ذکر شدهاند، غافل نشوید و حتمأ موارد مهم را در این بخش از خلاصههای خود وارد کنید.
4. درآمدها و صفحات ابتدایی فصل
قسمت درآمدها و صفحات ابتدایی هر فصل از کتاب ادبیات معمولأ شامل اطلاعاتی خیلی مهمی است؛ بعنوان مثال، در ابتدا هر فصل معمولأ در مورد انواع گونههای ادبی مثل حماسی، پایداری، غنایی و … صحبت میشود که بسیار مهم هستند. نیازی نیست همه را در دفتر خود بنویسید، بلکه فقط نکات مهم را باید در خلاصههای خود برای مرور بیشتر و به صورت طبقه بندی شده یا لیستوار درس به درس مشخص کنید.
5. بیاموزیمها
در قسمت بیاموزیمها گاهی نکاتی وجود دارد که بسیار ریز اما مهم هستند؛ همچنین سایر نکات متفرقهای که ممکن است در کتاب درسی وجود داشته باشد، مانند نکات خود را بیازماییمها و یا هر نکتهای که از تحلیل تستها به دست آمده باشند، معمولأ باید در این قسمت نوشته شوند.
6. آرایههای ادبی
در این بخش باید تعریفی کوتاه و مفهومی از هر آرایه بعلاوه مثالهایی از هر آرایه در قالب جملات یا مصرع و یا حتی بیتهایی بنویسید تا آن آرایه در ذهن شما تصویرسازی شود. سپس تمامی نکاتی که از تستها، آزمونها و … درآوردهاید را نیز به این قسمت اضافه کنید.
7. دستور زبان فارسی
دستور زبان نیز مانند مبحث آرایه باید قواعد به صورت مرتب و منظم و به صورت اولویت بندی در یادداشتهای شما نوشته شوند؛ اما باز هم تأکید میکنم چون این مباحث بیشتر با تمرین و تکرار آموخته میشوند، بنابراین بهتر است فقط نکات مهم بعلاوه تمامی نکاتی که از تستها، آزمونها و … درآوردهاید را نیز به این قسمت اضافه کنید.
نکته: بخش قرابت معنایی معمولأ اطلاعات مشخصی ندارد که حفظ کردنی و یا … باشد، بنابراین نیازی نیست خلاصه بنویسید، فقط کافی است بعد از مطالعه هر بیت، مفهوم را در کنار بیت مربوطه یادداشت کنید.
شما از چه روشی برای خلاصه نویسی ادبیات استفاده میکنید؟ برای ما کامنت کنید، برای اطلاع از روش مطالعه هر یک از مباحث ادبیات نیز میتوانید، لینکهای زیر را دنبال کنید:
- روش مطالعه قرابت معنایی برای کنکور چگونه باید باشد؟
- روش مطالعه آرایههای ادبی کنکور چگونه باید باشد؟
- روش مطالعه دستور زبان فارسی برای کنکور چگونه باید باشد؟
- روش مطالعه لغت و املا ادبیات کنکور چگونه است؟
- روش مطالعه تاریخ ادبیات کنکور چگونه است؟