سلام و درود، شیدا کبیرعبادی هستم از سایت به پاسخ، تحصیل هم زمان در دو مقطع دانشگاهی در دانشگاههای دولتی دوره روزانه و رشتههای وابسته به وزارت بهداشت نظیر رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و … به هیچ وجه و در هیچ مقطعی امکانپذیر نیست!
اما طبق اعلام وزارت علوم و فناوری، طبق بخشنامهای بر این شده است که در دانشگاههای آزاد، پیام نور و در کل در دانشگاههای غیر دولتی، امکان ثبت نام در رشته دوم صرفأ در مقطع کارشناسی امکانپذیر باشد.
هر چند خود این قانون نیز شامل شرایط خاصی میباشد که عبارتند از:
- حداقل دو ترم از رشته انتخابی اول گذشته باشد.
- فرد داوطلب دارای معدل الف (17 به بالا) باشد.
- داوطلب جزو پذیرفتهشدگان استعداد درخشان باشد.
- شخص داوطلب یکی از مدال آورندگان طلا المپیاد علمی دانش آموزی باشد.
- فرد داوطلب برگزیده رتبه اول جشنواره خوارزمی باشد.
- و در نهایت، داوطلب دارای رزومه و پژوهشهای برجسته مانند: اختراع، اکتشاف، مقاله، طرح پژوهشی و …) باشد.
طرح کهاد|میانبری فرعی برای دانشجویان
به موجب این طرح، دانشجویانی که تمایل دارند در کنار رشته اصلی خود در یک رشته فرعی دوم دیگر نیز شرکت کنند، میتوانند دوره کهاد را پشت سر بگذارند. طرح کهاد در واقع، به منظور ایجاد اشتغالزایی به دانشجویان ارائه میشود؛ بعنوان مثال، رشتههای زیر گروه رشته ریاضی از اشتغالزایی کمتری برخوردار هستند اما رشتهای مانند رشته مدیریت از میزان اشتغالزایی بالایی برخوردار است؛ پس، دانشجو میتواند از رشته مدیریت بعنوان دوره کهاد استفاده نماید.
البته فراموش نکنید که دوره کهاد مختص دوره کارشناسی است و افرادی که خواستار شرکت در این طرح هستند، باید از رزومه قوی علمی برخوردار باشند. همچنین لازم به ذکر است که تعداد رشتههای موجود در طرح کهاد محدود بوده و در پایان دوره، مدرکی به دانشجویان ارائه نمیشود بلکه گواهیای تحت عنوان گواهینامه دوره کهاد دریافت خواهند کرد.
پس به طور کلی، داوطلبان نمیتوانند در دو رشته مجزا در دانشگاه دولتی و یا دوره روزانه به طور همزمان تحصیل کنند؛ و امکان تحصیل زمانی میسر است که داوطلب یک رشته را در دانشگاه دولتی و یا دوره روزانه بگذراند و رشته انتخابی دوم را در یکی از دانشگاههای آزاد، پیام نور، غیر انتفاعی و … ادامه دهد که علاوهبر دارا بودن شرایط فوق برای داوطلب، دانشگاه مقصد دوم، مستلزم دریافت هزینه (شهریه) خواهد بود. البته این شرایط برای داوطلبین مرد علاوهبر شرایط فوق، اگر از مقطع اول خود انصراف دهند، باید برای ادامه تحصیل در مقطع دوم، از نظر نظام وظیفه حائز شرایط نیز باشند.
تحصیل همزمان در دو رشته کارشناسی ارشد و دکتری
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، تحصیل هم زمان در دو مقطع در صورتی امکانپذیر است که مقطع دانشگاه دوم، همتراز یا پایینتر از دانشگاه اول باشد؛ البته در مورد مقطع کارشناسی ارشد، مقطع همتراز نیز مورد قبول نیست؛ به عنوان مثال اگر شما در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل میکنید، نه تنها برای دکتری تخصصی نمیتوانید هم زمان اقدام کنید، بلکه تحصیل هم زمان در کارشناسی ارشد رشته دوم نیز مجاز نیست؛ بلکه میتوانید در مقطع کارشناسی فقط ادامه تحصیل دهید. همچنین در مقطع دکتری تخصصی نیز نمیتوانید هم زمان در دو رشته دکتری تحصیل کنید.
دوستان و همراهان عزیز، در صورتی که پاسخ داده شده نیاز شما را برطرف نکرده و یا سوال دیگری برای شما پیش آمده است، از طریق فرم زیر، پرسش خود را با ما در میان بگذارید. همچنین شما میتوانید هر گونه نظرات، پیشنهادات، سوالات و یا انتقادات خود را از طریق بخش ارسال دیدگاه و نظرات، با ما در میان بگذارید.