از لحظات بدی که دارید، درس بگیرید، سلام، همانطور که میدانید، برای مرور چندباره مطالب تا زمان کنکور ما نیاز به یک سری خلاصه نویسیها و یادداشتهایی داریم تا با استفاده از آنها، ضمن صرفه جویی در زمان بتوانیم مطالب را به صورت دسته بندی شده مرور کنیم.
من شیدا کبیرعبادی هستم مشاور تحصیلی از سایت به پاسخ، در علم مشاوره، حاشیه نویسی همان خلاصه نویسی تلقی میشود با این تفاوت که به جای وارد کردن نکات در دفتر مجزا، در حاشیه کتاب درسی مربوطه نوشته میشود. حاشیه نویسی نیز مانند خلاصه نویسی، چهارمین مرحله مطالعه است. به این صورت که ابتدا مطلب مطالعه میشود، سپس تست کار میشود، سپس تحلیل تست و مرور انجام میشود و در نهایت نکات کلیدی به دست آمده در حاشیه صفحه مربوطه به هر مبحث نوشته میشود.
اما شاید این سوال برای شما پیش آید که چه دروسی نیازمند حاشیه نویسی هستند! بسیاری از دروس مانند ریاضیات، فیزیک، عربی و … قابلیت خلاصه نویسی دارند و معمولأ نکات آنها در دفتر یادداشت شده و فرمولها، قواعد، نکات و … در آن دفتر دسته بندی میشوند. اما دروسی که قابلیت خلاصه شدن ندارند و باید حاشیه نویسی شوند، عبارتند از:
- ادبیات فارسی
- دین و زندگی
- زیست شناسی
- و قسمت مفاهیم شیمی
نکته: درسی مانند زیست شناسی که سراسر کتاب مهم است و هیچ کجا را نمیتوان حذف کرد و اگر بخواهیم خلاصه نویسی کنیم باید تمام کتاب را بازنویسی کنیم، به همین دلیل از حاشیه نویسی استفاده میکنیم تا هر بار ضمن مطالعه هر قسمت، نکات کلیدی و مازاد را نیز مرور کنیم.
همچنین بنظر شما در نوشتن حاشیه نویسی چه نکاتی را باید رعایت کنیم! برای این که حاشیه نویسی مرتب و منظمی داشته باشید تا در هنگام مطالعه دچار سردرگمی نشوید، نکات زیر را رعایت کنید:
- فقط مطالب مهم را در حاشیه صفحه مربوطه و در کنار مبحث مربوطه یادداشت کنید؛ گاهی دوستان مطلب یک صفحه را به صفحات بعدی انتقال میدهند که کار درستی نیست.
- با جملات کوتاه، کلمات مخفف و اصطلاحات کوتاه مفهوم را در حاشیه کتاب یادداشت کنید تا با کمبود جا مواجه نشوید.
- برای مطالب دنبالهدار و مرتبط با هم از نمودار درختی استفاده کنید تا مطالب سازماندهی شوند.
- در هنگام حاشیه نویسی یک بار دیگر مطلب کتاب را مطالعه کرده و برای برجسته سازی نکات، آنها را با هایلایت یا خط کشیدن به دور یا زیر کلمات تمییز دهید. (از هایلایت کردن و خط کشیدن بیجهت زیر تمام سطور کتاب پرهیز کنید)
- حاشیه نویسی و برجسته کردن نکات مهم نباید بیشتر از 30 درصد مطلب اصلی باشد که در غیر این صورت، نتیجه عکس خواهد داد و مطالعه دشوار و عملأ بیفایده است.
- اگر خوش خط نیستید، اگر بیش از حد بزرگ مینویسید و اگر کتابهای شما سیمی هستند، میتوانید از برگههای سفید در لابهلای کتاب استفاده کنید تا ضمن مرتب بودن جزوه، فضا کافی داشته باشید. (به این عمل حاشیه نویسی پیشرفته میگوییم)
دوستان عزیز اگر شما هم روش خاصی را برای حاشیه نویسی نکات دارید، برای ما کامنت کنید و با دوستانتان به اشتراک بگذارید و برای یادگیری اصول خلاصه نویسی سایر دروس، به صفحات زیر مراجعه نمایید:
- چگونه خلاصه نویسی اصولی داشته باشیم؟
- آیا داشتن خلاصه نویسی لازم است؟
- داخل کتاب خلاصه نویسی کنیم یا داخل جزوه؟