بنام خداوند حق باوران، سلامی کنم خدمت سروران، شیدا کبیرعبادی هستم مشاور تحصیلی از سایت به پاسخ، اولین قدم این است که بدانیم آرایه ادبی چیست! آرایههای ادبی فنونی هستند که نویسندگان و شعرا در شعر و نثر برای زیبا سازی کلام خود استفاده میکنند؛ اما به طور کلی، آرایهها در زبان فارسی به دو گروه آرایههای لفظی و آرایههای معنوی تقسیم بندی میشوند.
نکته مهم: آرایههای معنوی، بیشترین تکرار را در سوالات کنکور داشتند و از مهمترین این آرایهها میتوان به آرایههای استعاره، مجاز، کنایه، تشبیه و ایهام اشاره کرد.
توجه: در سوالات کنکور تیپ بندی آرایههای ادبی به دو نوع تقسیم بندی میشود:
- سوالات تک آرایهای
- سوالات چند آرایهای
استفاده از تصویرسازی برای یادگیری!
برای مطالعه اصولی آرایههای ادبی شما باید ابتدا یک درسنامه جامع داشته باشید تا با استفاده از آن، با انواع آرایه ادبی آشنا شوید؛ بعد از مطالعه و دانستن این که هر آرایه چیست و چه کاربردی دارد، نوبت به این میرسد که از هر آرایه در ذهن خود مثالی داشته باشید و تصویرسازی کنید. این مثالها و تصویرسازی به تفکیک هر یک به شما کمک خواهد کرد. اما برخی از آرایهها مانند استعاره، تشبیه، مجاز و کنایه بسیار شبیه به یکدیگر هستند و از آن جایی که تشخیص آنها در تستها سخت است، شما باید یک یا چند وجه تمایز در بین هر یک ایجاد کنید.
بهترین کار برای قوی کردن پایه خود در مطالعه آرایههای ادبی این است که ابتدا راه را با سوالات تک آرایهای شروع کنید؛ بعنوان مثال اکثر دانش آموزان استعاره و مجاز را با یکدیگر اشتباه میگیرند؛ نکتهای که باید در نظر بگیرید این است که درست است که استعاره بخشی از مجاز محسوب میشود اما، اغلب طراحان سوالات کنکور این دو مبحث را از هم تفکیک میکنند و وجه مشترک این دو آرایه را مورد سوال قرار نمیدهند. بعد از تسلط کافی رو تک تک آرایهها باید به سراغ تستهای چند آرایهای بروید و تستهای زماندار هم تمرین کنید تا دست شما در تستزنی تسریع شود.
بعلاوه موارد فوق، شناختن تیپبندی سوالات از مهمترین روشهای غلبه بر سوالات آرایه است؛ خوشبختانه سوالات آرایه ادبی در چند سال متوالی تغییراتی نداشتند و اغلب تیپهایی که طرح میشوند، تکراری هستند؛ بنابراین شما میتوانید با آشنایی با هر تیپ، سوالات مربوط به آن را پاسخ دهید که اکثرأ در کتابهای کمک درسی قید شدهاند.
آرایههای کلیدی را بخاطر بسپارید!
در مورد تستهای چند آرایهای لازم است بدانید که یک سری آرایهها، آرایههای کلیدی هستند؛ بعنوان مثال در اغلب موارد آرایههای تلمیح، اسلوب معادله و گاهأ ایهام، تشخیص راحتتر است و اگر دانش آموز این چند مورد را بتواند به خوبی بیاموزد، میتواند در عرض چند ثانیه به جواب برسد و زمان خود را ذخیره کند؛ اما به شرطی که به حد کافی تست حل کرده باشد و با انواع تیپها آشنایی کامل داشته باشد.
و در نهایت شما باید نسبت به آرایههای پر تکرار کنکور حساس بوده و زمان بیشتری را اختصاص دهید، در مقابل آرایههایی هستند که تاکنون در کنکور سراسری مورد سوال نبودهاند؛ هر چند که مورد سوال نبودند، اما یادگیری آنها نیز الزامی است اما نباید زیاد وقت شما را بگیرند.
دوستان و همراهان عزیز، شما میتوانید نظرات، پیشنهادات و یا انتقادات خود را با ما در میان بگذارید و با دادن امتیاز ما را در بهتر کردن هر چه بیشتر مقالات یاری کنید.